Miközben a dél-olaszországi Molise tartományban tovább reng a föld, az igazságügyi szervek büntetőeljárást kezdeményeztek a csütörtöki iskolaomlás ügyében, amely huszonhat gyermek halálát okozta. A csütörtöki erős földmozgás miatt hajléktalanná vált többezer embernek mára a rossz idővel is szembe kellett nézni, a körzetben felállított sátortáborok lakóit az erős szél és az eső is sújtja.

A tartományi székhely, Campobasso körzetében hétfőre virradó éjjel és a délelőtt folyamán újabb rengések keltettek ijedelmet a lakosság körében. E földlökések erőssége nem haladta meg a Richter-skála szerinti 3,5-4,2 fokot, így nem okoztak kárt. A csütörtöki erős földmozgás miatt hajléktalanná vált 5538 embernek mára azonban a rossz idővel is szembe kell nézni, a körzetben felállított sátortáborok lakóit most már az erős szél és az eső is sújtja.

Az eddigi adatok szerint összesen harminc települést érintettek az elmúlt napok földrengései, több helyen is sportpályákon állítottak fel sátrakat a fedél nélkül maradtak számára. Az eső miatt azonban sártengerré válik ott a talaj, ezért az illetékesek intézkedtek, hogy mielőbb megérkezzenek az ideiglenes lakóházak
elemei és a konténerek.

San Giuliano di Puglia kisváros házainak legnagyobb része összeomlott, a lakosság még nem tért magához a halálos áldozatok miatti gyászból. A helyi iskola födémjének leszakadása következtében csütörtökön huszonhat gyermek és egy tanárnő, egy másik ház beomlása miatt pedig két asszony lelte halálát. A város polgármestere, Antonio Borrelli is elvesztette egyik gyermekét, a vasárnapi temetési szertartás után próbálta irányítani a helyreállítási munkálatokat.

Silvio Berlusconi miniszterelnök, aki pénteken fölkereste a tragédia színhelyét, vasárnap kormányülést tartott, amelyen döntés született: a katasztrófa sújtotta körzet 50 millió eurós gyorssegélyt kap. Berlusconi - aki vállalkozóként két évtizeddel ezelőtt felépítette Milánó egyik modern negyedét - nyilatkozatában kifejezte meggyőződését: huszonnégy hónap alatt újjá lehet építeni San Giuliano di Pugliát.

Eközben folyik a kutatás a felelősök után. Larino kisváros ügyészsége büntetőeljárást kezdeményez az iskolaomlás ügyében. Nem tudni biztosan, kit ér majd a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja, de bizonyosnak tűnik, hogy az iskolaépület statikai szerkezetével alapvető baj lehetett. Annak födémjét alig egy esztendővel ezelőtt újították fel, nem lett volna szabad ilyen könnyen leszakadnia. Az ügy politikai síkon is botrányt kavar. A szakemberek állítólag már 1998-ban kidolgozták a szeizmikus szempontból veszélyeztetett területek országos térképét, de az államapparátus bürokratikus útvesztőiben elakadt a dolog. Emiatt csütörtökig San Giuliano di Puglia papíron kockázatmentes körzetnek számított.