Száznál több volt túszról nem tudnak a hozzátartozók

Bár a hatóságok cáfolják, a moszkvai túszdráma áldozatainak hozzátartozói állítják: még száznál több ember sorsáról nem tudnak semmit. A hivatalos adatok szerint eddig 499 személyt engedtek haza a kórházakból, a halottak száma 119. Gázmérgezés miatt még 151 ember van kórházban.

Még 151 sérült fekszik vasárnapi adatok szerint a moszkvai kórházakban a Dubrovka színházban lezajlott túszdráma következtében. A hivatalos közlések értelmében 7 kiszabadított túsz állapota súlyos, illetve 7 külföldi, és 4 gyermek is van a még kórházi kezelésre szoruló sérültek között. A hatóságok cáfolják, de a hozzátartozók beszámolói szerint több mint száz ember sorsa még mindig ismeretlen.

Forrás: ORIGO
Hozzátartozók a kórház előtt

A kórházakból származó hírek alapján a gázmérgezést szenvedett túszok többségének stabilizálódott az állapota. A hivatalos szervek szerint eddig 499 személyt engedtek haza a kórházakból, a halottak száma 119. Becslések szerint közel kilencszáz ember tartózkodott a Dubrovka színházban, amikor csecsen terroristák megszállták az épületet.

A terrorizmus támogatásával vádolják Dániát

Az orosz főügyészség információi szerint a jövő héten Moszkva újabb bizonyíték-csomagot ad át Dániának Ahmed Zakajev, Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető európai megbízottjának bűnösségét illetően. Zakajevet a múlt héten, az úgynevezett csecsen világkongresszus koppenhágai ülése után vették őrizetbe a dán hatóságok, de vonakodnak kiadatásától, a szakadár politikus pedig politikai menedékjogot kíván kérni Dániától. Zakajevet fegyveres lázadás kirobbantásával, illegális fegyveres szervezetek létrehozásával és hivatalos személyek elleni erőszakban való közreműködéssel gyanúsítják Moszkvában. Egyelőre nem világos, hogy Zakajev bűnlajstroma kiegészül-e a moszkvai túszdrámával.

Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma "kemény választ" készít elő Dániának a szakadár tanácskozás engedélyezése, illetve Zakejev kiadatásának megtagadása kapcsán. Dmitrij Rogozin, a duma külügyi bizottságának elnöke azzal vádolta Koppenhágát, hogy Dánia "a terrorizmust támogató országok közé kezd felzárkózni." A Moszkva és Koppenhága közötti politikai-diplomáciai botrány miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondta hivatalos dániai látogatását, és a novemberi Oroszország-Európai Unió csúcstalálkozó helyszíne sem Koppenhága, hanem Brüsszel lesz emiatt.

A Kavkaz-Centr csecsen szakadár internetes honlap arról számolt be vasárnap, hogy a csecsenföldi Vegyeno körzetében 5 katonát öltek meg szakadár fegyveresek. Az egyesített szövetségi erők parancsnoksága nem erősítette meg a hírt. Nem tudni azt sem, hogy bűnözői csoportok vagy ugyancsak szakadár fegyveresek állnak-e számos teherautó csecsenföldi elrablása mögött, amelyek az elmúlt két napban történtek.