Volt kormányfő Saron kormányában

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök Ariel Saron jelenlegi kormányfő kérésének eleget téve elfogadta a külügyi tárca vezetését, cserébe előrehozott választásokat kért.

Netanjahu - Saron fő riválisa a jobboldali Likud tömbben - azt a feltételt szabta a külügyminiszteri tisztség elfogadása fejében, hogy az országban tartsanak előrehozott választásokat. A külügyi tárca elfogadását és feltételeit Netanjahu vasárnap jelentette be, miután több fordulón át folytatta egyeztetését a miniszterelnöki rezidencián. 

Miután a jobboldalnak többsége van knesszetben, az izraeli törvényhozásban, Netanjahu e követelése könnyen keresztül vihető. A jelenlegi és a volt kormányfő megbeszélésén nem került szóba a választások időpontja - jelentette a közszolgálati rádió.

A Munkapárt kormányból történt távozása után Saron a szélsőjobboldali pártok bevonásával akarta stabilizálni kabinetjét és saját vezető szerepét. A kemény jobboldali nézeteiről ismert egykori vezérkari főnök, Saul Mofaz már szombaton este kifejezte hajlandóságát, hogy védelmi miniszterként együttműködjék Saronnal.

A jelenlegi izraeli parlament mandátuma 2003-ig tart, így  Saron kormánya hivatalosan 2003 végéig lenne hatalmon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK