A tervek szerint egy júniusi vasárnap és hétfőn tartanak népszavazást Csehország uniós csatlakozásáról. Egyetlen kérdésre kell válaszolniuk majd a cseh állampolgároknak: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Cseh Köztársaság a csatlakozási szerződés alapján az Európai Unió tagjává váljon?"

Csehországban várhatóan június 15-én és 16-án tartják meg az európai uniós csatlakozással kapcsolatos népszavazást. Erről a cseh kormány döntött szerdai ülésén. A népszavazás tényleges kiírása az államfő jogköre, de nem valószínű, hogy ő módosítaná a kormány javaslatát. A népszavazáson egyetlen kérdésre válaszolnának a cseh állampolgárok: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Cseh Köztársaság a csatlakozási szerződés alapján az Európai Unió tagjává váljon?

Az európai uniós csatlakozási népszavazást lehetővé tevő törvényt októberben hagyta jóvá a cseh parlament alsóháza, a képviselőház. A szenátus a jövő héten szavaz a javaslatról. Tekintettel azonban arra, hogy a javaslatot eredetileg a felsőház készítette el, várható, hogy a szenátorok gond nélkül megszavazzák. A legutóbbi felmérések szerint Csehország csatlakozását az Európai Unióhoz a lakosság mintegy fele támogatja.

A cseh kormány szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy miért javasolja a kabinet a népszavazást vasárnapra és hétfőre, amikor Csehországban már évtizedek óta hagyományosan pénteken és szombaton szoktak választani és szavazni, Rychetsky kifejtette: ez a hagyomány akkor alakult ki, amikor még ismeretlen volt a szabad hétvége. Most azonban az emberek jelentős része pénteken elutazik a nagyvárosokból, s csak vasárnap tér oda vissza. Hétfőn pedig már munkában van, így nagyobb az esélye annak, hogy minél többen részt vesznek a szavazáson.