George W. Bush elnök pártja, a republikánusok szerezték meg az ellenőrzést a kongresszusban, és növelték többségüket a képviselőházban. A győzelem után több mozgástere lesz az elnöknek, akinek így bizalmat szavaztak a választók. Bush öccse, Jeb Bush elnyerte újabb kormányzói mandátumát Floridában, és ismét New York állam kormányzója lett George Pataki.

A republikánusok szerezték meg az amerikai kongresszus feletti ellenőrzést, visszahódítva a szenátust és növelve többségüket a képviselőházban. A választás történelmi jelentőségű, elsöprő győzelmet jelent a hivatali megbízatásának félidejében levő George W. Bush elnöknek.

Forrás: EPA
Jeb Bush és apja, George BushFotó: EPA

A választások érdekessége, hogy korábban szinte minden alkalommal a két elnökválasztás közötti voksolás a mindenkori elnök pártjának visszaesését hozta, most azonban a republikánusok - Bush pártja - törtek előre. Az időközi választásokon gyakorlatilag az elnök addigi teljesítményét ítélik meg a választók.

A képviselőház 435 helye és a 100 szenátusi hely közül 34 volt a kongresszusi választások tétje. Ezeken kívül a csaknem 209 millió választó három tucatnyi kormányzói poszt sorsáról is most döntött. Megválasztották továbbá az egyes államok törvényhozóit is, sőt egyes helyeken népszavazást is rendeztek helyi ügyekről.

A választók megerősítették hivatalában New York szövetségi állam kormányzóját, a republikánus George Patakit, aki már a harmadik, négyéves kormányzói időszakát kezdheti meg rövidesen. Megőrizte kormányzói tisztségét George W. Bush texasi utóda, Rick Perry. Újabb kormányzói mandátumra kapott bizalmat a választóktól Floridában az elnök fivére, Jeb Bush. Így először fordul elő Floridában, hogy republikánus párti kormányzót újjáválasztanak. Az 1998 óta kormányzó Jeb Bush győzelmét elemzők az elnök népszerűségének ellenőrzését szolgáló tesztnek is tekintik.

A Floridáért folyó küzdelem azért is nevezhető presztízscsatának, mert az elnök öccse volt a republikánus kormányzójelölt. Bush elnök két hét alatt kétszer is személyesen kampányolt Floridában öccse mellett, de a demokraták is mindenkit bevetettek a siker érdekében: Bill Clinton és Al Gore járta az államot, hogy a demokraták jelöltjét népszerűsítse. Ennek ellenére a szerda reggeli eredmények alapján a republikánusok vitték el a kormányzói tisztség mellett a szenátori és a képviselői posztot is.