Egy fiatal magyar férfi is életét vesztette a Párizs-München vasútvonalon szerdán hajnalban Nancy közelében történt szerencsétlenségben. A vonattűzben összesen 12 ember halt meg.

A kelet-franciaországi város rendőrkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint egy 33 éves magyar fiatalember szenvedett füstmérgezést az elektromos üzemzavar miatt keletkezett vonattűzben. Rajta kívül három német, öt amerikai, köztük két kisfiú, egy orosz házaspár és egy görög nő van a halottak jegyzékén - olvasható a Le Monde című lap internetes oldalán.

A tűz kevéssel hajnali kettő óra után ütött ki a közvetlenül a mozdony mögé kapcsolt német hálókocsi kalauzfülkéjében, nem sokkal azután, hogy a nemzetközi szerelvény átrobogott Nancy pályaudvarán. A kigyulladt vagonban alvókat gyermeksírás riasztotta fel álmukból. Minden fülkében volt riasztó, de egyiket sem használták, mondta a vonat személyzete. Az áldozatok nagyobb részét feltehetően álmában ölte meg a sűrű, szagtalan szénmonoxid gáz.

Kilenc embert szállítottak könnyebb füstmérgezéssel a nancyi kórházba, négy német, két angol, egy amerikai és két francia állampolgárt. A kórházba érkező családtagokat orvos-pszichológusok fogadják. Reggelre a helyszínre érkezett a francia vasúttársaság, az SNCF vezetője és a közlekedési miniszter, Gilles de Robien. A beszámolók szerint a tűz észlelése után hét perccel már mindent áramtalanítottak a vonaton, és dolgoztak a tűzoltók.

Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője elmondta: a francia minisztérium hivatalos értesítést küldött a párizsi magyar konzulnak, hogy egy magyar férfi is meghalt Nancyban. Arról még nincsenek információk, hogy turista vagy esetleg külföldön élő magyar volt-e az illető.