Ismét a görög bíróság előtt álltak azok a brit és holland repülőgép-figyelők, akiket tavaly tartóztattak le, majd ítéltek el illegális információszerzésért. A fiatalok fellebbeztek a görög bíróság ítélete ellen, és a keddi tárgyaláson újból állították: nem kémkedtek.

Brit és holland repülőgép-figyelők álltak kedden ismét a görög bíróság előtt, ugyanis fellebbeztek korábbi ítéletük ellen. A 14 fiatalt 2001. november 8-án tartóztatták le, mivel görög katonai repülőtéren készítettek felvételeket. A hobbi fotósok állítják: nem kémkedtek, a jegyzeteikben megtalált gépazonosító-számokat nyilvános helyről szerezték meg, nem a gépekről olvasták le.

A repülőgép-figyelő csoportot először kémkedéssel vádolták, később enyhítették a vádat ellenük. Görögországban 37 napot töltöttek előzetesben, majd a bíróság ítélete után óvadék ellenében hazamehettek. Az elsőfokú ítélet szerint nyolcan három év börtönbüntetést kaptak, hatan pedig egy év felfüggesztett börtönt. A fellebbviteli tárgyaláson görög tiszteknek tettek fel kérdéseket, és továbbra is azt bizonygatták, hogy rossz szándék nélkül fotóztak.