Egy Londonban megjelenő arab nyelvű lap szerint az Egyesült Államok guantánamói támaszpontján a bahreini királyi család egyik tagját is fogva tartják. A 23 éves sejket azzal gyanúsítják, hogy tagja az al-Kaida terrorszervezetnek.

A Londonban megjelenő, arab nyelvű as-Sark al-Auszat című lap értesülése szerint az Egyesült Államok hadserege a guantánamói támaszponton fogva tartja a bahreini királyi család egyik tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy tagja az al-Kaida terrorhálózatnak.

A lap csütörtöki száma Ibrahim bin Mohamed al-Kalifa sejket idézte, aki elmondta: fiát, Szalmánt Pakisztánban tartóztatták le és adták át az amerikai hatóságoknak. Összesen hat bahreini illetőségű gyanúsított van a több száz letartóztatott között, akiket tavaly fogtak el, miután az amerikai hadsereg megindította az al-Kaida felszámolását célzó afganisztáni offenzívát.

Ibrahim sejk, Hamad király távoli rokona nem közölte, mikor tartóztatták le az ifjú sejket, de elmondta, hogy valaki 20 ezer dollárt kapott fia kézre kerítéséért.

A 23 éves Szalmán 2000-ben Szaúd-Arábiába utazott, hogy iszlám tanulmányokat folytasson. Három hónappal később értesítette családját: Pakisztánba utazik, hogy egy segélyszervezetben dolgozzon, de ettől kezdve hozzátartozói több mint egy évre nyomát vesztették.

Bahrein követelte az amerikai hatóságoktól hat fogva tartott állampolgárának szabadon bocsátását. Az Arab-félszigeten fekvő ország egyébként szoros szövetségese Washingtonnak, kikötőjében állomásozik például az 5. amerikai flotta.