Az al-Kaida terrorszervezet elismerte, hogy ők állnak a közel kétszáz halálos áldozatot követelő, Bali szigetén történt merénylet mögött - jelentette a CNN internetes forrásra hivatkozva. A szervezet felelősséget vállalt a tunéziai zsinagógánál történt robbantásért, a jemeni hajótámadásokért és más terrorcselekményekért is.

A tavaly szeptember 11-én történt amerikai merényletekkel is vádolt al-Kaida terrorszervezet egy interneten megjelenő üzenetben felelősséget vállalta a Bali szigetén történt, közel kétszáz halálos áldozatot követelő robbantásért - jelentette a CNN.

A hírcsatorna jelentése szerint az iszlám katonai szervezet elismerte azt is, hogy ők állnak az októberi jemeni hajótámadások, és a tunéziai zsinagógánál áprilisban történt - 19 ember halálát okozó - robbantásos merénylet mögött. Az al-Kaida üzenetében az is szerepel, felelősséget vállalnak a Kuwaitban gyakorlatozó amerikai katonák októberi megtámadásáért és a júniusi, szaúd-arábiai légibázis ellen tervezett merényletért.

Az al-Kaida internetes üzenetében az áll: "ezekkel a cselekményekkel a szervezet megmutatta, nem tartja aggályosnak, hogy iszlám és arab országok területén is fellépjen". Az al-Kaida hozzáteszi, az a céljuk, hogy a "zsidó-keresztény szövetséghez tartozó" iszlám államokban is lecsapjanak.

Paul Wolfowitz, amerikai védelmi miniszter-helyettes a CNN-nek nyilatkozva kijelentette, az ami az üzenetben olvasható, "az iszlám vallás teljes eltorzítása". Wolfowitz hozzátette, azok a terrorcselekmények, amelyek az elmúlt 18 hónapban történtek világszerte, egyértelműen magukon viselik az al-Kaida tevékenységének jeleit.

A CNN nem közölte az internetes forrás címét és az üzenet megfogalmazóinak kilétét sem.