Jelentősen megnövekedett George Bush amerikai elnök mozgástere a republikánusok fényes győzelmét hozó félidős kongresszusi választások után. Bush ennek ellenére a politikai erőket egyesítő politikusnak kívánja mutatni magát a következő elnökválasztásig hátralévő két évben.

A voksolás eredményeként teljesen a republikánusok kezébe került a washingtoni kormányzat: republikánus az elnök és republikánus többségű lesz a törvényhozás mindkét háza. Ez jelentősen megnöveli Bush mozgásterét: az elnök rendelkezik a közvélemény szükséges támogatásával ahhoz, hogy a 2004-es elnökválasztásig a törvényhozással elfogadtassa terveit.

A demokraták feletti győzelem ünneplése és az erőből való politizálás helyett azonban Bush a jelek szerint úgy döntött, hogy kezet nyújt a demokratáknak: a lehető legtöbb demokrata képviselőt be kívánja vonni a dolgokba, mint októberben, amikor megszerezte a törvényhozás nagyarányú támogatását az Irakkal szemben szükség esetén erő alkalmazását is megengedő határozathoz.

"A választások már mögöttünk vannak. Együtt kell dolgoznunk az ország javára. (...) Az elnök együtt kíván működni a demokratákkal" - mondta Ari Fleischer Fehér Ház-i szóvivő. A választások után a Bush-kormányzat a belbiztonsági minisztérium felállítását célzó törvény elfogadását tekinti első számú feladatának - közölte Fleischer. A voksolás előtt a szenátus demokrata többsége megakadályozta a terv valóra váltását. Fleischer azonban szerdán úgy vélekedett, hogy a törvényt a január közepéig még a régi összetételében működő törvényhozás is megszavazhatja.

Bush másik fontos feladatának az amerikai gazdaság talpra állítását tekinti - mondta a szóvivő. Bush a választási kampányban megígérte, hogy véglegessé teszi a 2001-ben tíz évre megszavazott adókedvezményeket. A The Wall Street Journal című napilap értesülése szerint a Fehér Ház mélyreható pénzügyi reformra is készül: adómentessé tenné az évi 100 ezer dollár alatti jövedelmeket, és bevezetné a szövetségi áfát.

A republikánus győzelem washingtoni elemzők szerint Irak esetében is megerősíti Bush mozgásterét, akár tárgyalni kíván az ENSZ-szel az elnök a közel-keleti ország tömegpusztító fegyvereinek leszereléséről, akár háborút indít Irak ellen. Bush szerdán a módosított amerikai határozattervezet elfogadására hívta fel a világszervezet Biztonsági Tanácsát. Elemzők szerint mindazonáltal még nem billent el a mérleg nyelve a diplomáciai és a katonai megoldás között.