Amnesty: Kegyetlenek a görög rendőrök a romákkal

Lövöldözés, verekedések, megfélemlítés és kínzás - ez jellemzi a görög rendőrséget, főleg amikor kisebbségekkel és bevándorlókkal akad dolguk - áll az Amnesty International és a Nemzetközi Helsinki Szövetség jelentésében. A jogvédők szerint a görög rendőrség elsősorban az ország roma kisebbségével bánik kegyetlenül.

A görög rendőrök brutalitásáról adott ki jelentést az Amnesty International és a Nemzetközi Helsinki Szövetség. A rendőri erőszakosság a görög rendőrségen kívül más európai országokra, például Spanyolországra is jellemző - áll a jogvédők jelentésben.

A görög fővárostól alig 30 percre található Zefiri külvárosa olyan, mintha egy másik országban járnánk - írja a jelentés. A gyerekek mezítláb szaladgálnak, és hullámtetős, soha el nem készülő félbe hagyott házakban laknak. Az ehhez hasonló negyedekben élő romák Görögország legnagyobb lélekszámú kisebbsége. Nagy részük iskolázatlan, 90 százalékuk analfabéta. A görög romák egy része illegális kereskedelemből él, ezért gyakran kerülnek érintkezésbe a rendőrséggel. A külváros falaira szerte "a rendőrök gyilkosok", és ehhez hasonló feliratokat festettek. Az utcán egy oltárt is felállítottak, egy fiatalember emlékére, akit itt lőtt agyon egy rendőr tavaly, miközben hazafelé tartott. A férfi bűne az volt, hogy nem állt meg egy rendőrségi rutinellenőrzésnél. "A rendőr kétszer lőtt, mivel először nem talált. Senki nem jött a rendőrségtől, hogy részvétét nyilvánítsa" - mondta a meggyilkolt fiatalember nővére.

Egy másik roma férfit arra kényszerítettek a rendőrök, hogy menjen be velük a kapitányságra, és tegyen vallomást, mert lopással gyanúsítják. "Bevittek egy kis helyiségbe, ahol az egyik rendőr ütni kezdett, a másik pedig azt kérdezte, hogy hol a pénz" - mondta a férfi. Annak ellenére, hogy orvosi szakvéleménye van a sérüléseiről, a férfi nem számíthat rá, hogy a rendőrségnél valóban foglalkoznak majd panaszával.

Hasonló történetek aránylag gyakoriak Görögországban, főleg a kisebbségek körében - állapítja meg a tanulmány. Egy görög férfi több ezer hasonló történetet gyűjtött össze, ezekből néhány szerepel a jogvédők jelentésében. "Az utóbbi időben nagyon súlyos esetekről értesültünk. Például az elektrosokk hatósági alkalmazásáról már 10 éve nem hallottunk Görögországban, és most nyáron két ilyen eset is eljutott hozzánk" - mondta a férfi.

A jogvédők szerint a jelentésük megerősíti, hogy a görög hatóságok büntetlenül sérthetik meg az emberi jogokat. A sok panasz ellenére nagyon kevés ügyet vizsgálnak ki, még ritkábban emelnek vádat, és ennél is ritkábban ítélnek el görög rendőröket. Ha mégis ítélet születik, ez általában csak jelképes - áll az összefoglalóban. A két szervezet felkérte a görög hatóságokat, hogy vessenek véget az erőszak alkalmazásának, a jogsértő rendőröket pedig tettüknek megfelelően büntessék meg.