Még leállhat az EU-bővítés

Günter Verheugen EU-biztos szerint ugyan már nincs komolyabb akadálya a bővítésnek, de még mindig nagy a kockázata, hogy a tagországok valamelyikében történik valami váratlan, ami negatívan befolyásolja a csatlakozást.

Günter Verheugen EU-biztos közölte: reményei szerint a koppenhágai csúcs előtti napon lezárulnak a csatlakozási tárgyalások, politikai probléma pedig Koppenhágára alig marad. A biztos szerint a koppenhágai csúcsra politikai problémaként remélhetően csak az marad, hogy kitűzzék a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját.

 

Verheugen, aki az Európai Beruházási Bank (EIB) kétnapos konferenciájára érkezett Bécsbe, a Die Presse pénteki számában közölte: számára ma már a bővítés ellen fellépő, jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) sem okoz gondot, mert - mint mondta - aligha valószínű, hogy meg tudja győzni a többi három parlamenti párt mindegyikét arról, hogy a bővítést meg kell akadályozni. Mint hozzátette, a bővítés nem csak Ausztriában, de sok más országban is vezető belpolitikai témává lép elő. Ezért nagy a kockázat, hogy az érintett 25 állam valamelyikében még történik valami váratlan. Ha egy tagjelölt állam lakosai szavaznának a csatlakozás ellen, az nem lenne olyan nagy probléma, ha viszont a tagállamok valamelyikében szavaznák le a csatlakozási szerződést, "az egész projekt kudarcba fullad" - mondta.