Nyílt katonai akcióval nem, csupán komoly következményekkel fenyegeti Irakot az ENSZ, amennyiben az nem tesz eleget mostani határozatában foglaltaknak. Az határozat - melyet egyhangúan támogatott a Biztonsági Tanács valamennyi tagja - felszólítja az arab országot, hogy minden létesítményébe engedje be a tömegpusztító fegyverek után kutató ENSZ-ellenőröket - feltétel nélkül.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta azt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által régóta szorgalmazott határozatot, amely arra kényszeríti Irakot, hogy számolja fel tömegpusztító fegyvereit. A 15 tagú testület egyhangúan igennel szavazott a két hónapos egyeztetés eredményeként létrejött szövegre.

A szövegezésen az utolsó pillanatokban hajtottak végre olyan módosításokat, amelyek az eddig húzódozó tagok - Franciaország, Oroszország és az egyetlen arab tag, Szíria - számára is elfogadhatóvá tették a határozatot.

Irak arra szólította fel a tanács tagjait, hogy utasítsák el az általa az "ördög törvényeként" aposztrofált döntést.

A határozat előírja, hogy Irak "azonnali, akadálymentes és feltétel nélküli" adjon engedélyt az ENSZ tömegpusztító fegyverek után kutató ellenőreinek minden létesítmény - beleértve Szaddam Husszein elnöki palotáit is - átvizsgálására. Az irat "komoly következményeket" helyez kilátásba, amennyiben Irak nem tesz eleget az előírásnak, ugyanakkor nem említi a fegyveres beavatkozást, mint lehetséges megoldást.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár írásban tájékoztatta pénteken a bagdadi kormányt a Biztonsági Tanács 1441-es számú határozatáról, amely ad "egy utolsó lehetőséget"  Iraknak arra, hogy önként leszerelje vegyi, biológiai és nukleáris fegyvereit. A világszervezet vezetője faxon küldte el Bagdadba a BT tagállamai által egyhangúlag elfogadott határozatot. A dokumentumot elfogadása után azonnal elfaxolták Bagdadba.

Az iraki kormánynak a határozat kézhez vételétől számított hét napon belül világosan nyilatkoznia kell arról, hogy hivatalosan elfogadja a határozatot.