Terroristavezérek találkozója Dél-Amerikában

Több terroristaszervezet vezetője találkozót tartott a közelmúltban Dél-Amerikában. A CNN információi szerint az al-Kaida hálózattal szimpatizáló csoportok amerikai és izraeli célpontok ellen terveznek merényleteket. A dél-amerikai szervezkedés mögött - hírszerzői források szerint - az 1983-as bejrúti merénylettel is gyanúsított Imad Mugniyeh áll.

A CNN értesülései szerint több terrorista zervezet vezetője tartott találkozót Dél-Amerikában, Argentína, Brazília és Paraguay határainak találkozásánál. A hírszerzői forrásokból származó információk szerint a Hezbollah és más, az Oszama bin Laden nevével fémjelzett al-Kaida terrorhálózattal szimpatizáló csoportok vezetői azért gyűltek össze, hogy terveket dolgozzanak ki amerikai és izraeli célpontok elleni merényletekre.

Az argentin titkosszolgálat két héttel ezelőtt jelezte, hogy fokozott terroristatevékenységet észleltek a térségben. A Közel-Keletről szintén érkeztek olyan információk, hogy merényletek készülnének izraeli és amerikai célpontok ellen. Hírszerzői források szerint a terroristák arra készülnek, hogy ha az Egyesült Államok megtámadja Irakot, akkor akciókba kezdenek az amerikaiak ellen. Ha Izrael szintén részt vesz egy Irak elleni támadásban, akkor izraeli célpontok ellen is intéznek merényleteket.

A CNN hírszerzői forrásokból úgy tudja, a tervek összehangolását egy Imad Mugniyeh nevű férfi végzi. Mugniyeh ugyan Iránban, illetve Libanon Hezbollah által irányított területén székel, de állítólag ő  koordinálja a dél-amerikai terroristák tevékenységet.

Mugniyeht gyanúsítják több korábban elkövetett terrorcselekménnyel is, többek között az amerikai tengerészgyalogosok elleni 1983-as bejrúti támadással, valamint az argentin izraeli nagykövetség ellen 1992-ben végrehajtott robbantással.

Az argentin hírszerzésnek további információi is vannak arról, hogy Argentína, Brazília és Paraguay határainak találkozási pontjánál terrorista tevékenység folyik. A térség és a Közel-Kelet között ugyanis feltűnően nagy pénzforgalom zajlik. Miguel Toma, az argentin titkosszolgálat vezetője ezért a közelmúltban Washingtonba utazott, ahol amerikai CIA vezetőkkel folytatott megbeszéléseket egy esetleges, Dél-Amerikából induló új terrorista hadjárat lehetőségéről.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK