Az amerikai erők akár a helyi kormányok beleegyezése nélkül is katonai akciókat indíthatnak, ha rejtőző terroristákat találnak a világ valamely gyengén ellenőrzött térségében - jelentette ki Victoria Clarke, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. A kérdés azért merült fel, mert november 4-én a CIA rakétával megsemmisített Jemen területén egy gépkocsit, melyben az al-Kaida terrorszervezet hat tagja utazott.

"Minden erőfeszítést megteszünk, hogy együttműködjünk az országokkal, amelyeknek többsége tettre kész, mert szeretne megszabadulni az al-Kaidától. Ennek ellenére lehetnek olyan körülmények, amikor az al-Kaida terroristáinak üldözése érdekében behatolunk egy gyengén ellenőrzött területre" - mondta pénteki sajtóértekezletén Victoria Clarke, a Pentagon szóvivője arra a kérdésre, nem kell-e előzetes helyi engedély az amerikai terrorellenes akciókhoz.

A kérdés annak a november 4-i akciónak a kapcsán merült fel, amelyben amerikai lapok szerint a CIA távirányítású repülőgépe Jemen területén rakétával semmisített meg egy gépkocsit. Az autóban életét vesztette az al-Kaida terrorszervezet hat tagja, köztük az al-Kaida jemeni operatív főnöke, aki fő szervezője volt a Cole amerikai hadihajó ellen két éve elkövetett, 17 tengerész életét követelő merényletnek.

A jemeni akció törvényességét és szükségességét hangoztatta szombaton Manilában az amerikai külügyminisztériumnak a terrorellenes harc ügyeiben illetékes koordinátora, Francis Taylor is. Arra a kérdésre, hogy a CIA jemeni akciója szükséges és törvényes volt-e, Taylor leszögezte, természetesen, mert e harchoz a térség országai továbbra sem rendelkeznek megfelelő képességekkel.