Brit lapértesülés szerint Nagy-Britanniában ugyanolyan jelentős a merényletek veszélye, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat megelőző hetekben volt az Egyesült Államokban. Tony Blair brit kormányfő ezért hétfőn hivatalos beszédben figyelmezteti honfitársait a terrorfenyegetettségre.

A The Times című napilap szombaton első oldalon számolt be arról, hogy amerikai és brit titkosszolgálati értesülések szerint az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatba hozható személyek olyan nagy mértékben mozgolódnak, mint a szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényleteket megelőző hetekben. Célpontjaik között nyugati országok szerepelnek, köztük Nagy-Britannia. Az újság hírszerző forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy leginkább öngyilkos merényletektől kell tartani.

Ezek az aggodalmak arra késztették Tony Blairt, hogy hétfői beszédjében elsősorban erről a potenciális veszélyről szóljon. Minden bizonnyal arra fogja felszólítani honfitársait, hogy legyenek éberek, tanúsítsanak maximális elővigyázatosságot. Tanácsadói ugyanakkor arra intették Blairt, hogy próbálja megtalálni az arany középutat a közvélemény figyelmeztetésekor, nehogy a New York-i Világkereskedelmi Központ összeomlásakor bekövetkezett pánikhoz hasonló reagálást váltson ki szavaival.

A brit belügyminisztérium csütörtökön arra figyelmeztette a lakosságot, hogy az al-Kaida terrorszervezet úgynevezett piszkos bombával, vagy mérgesgázzal intézhet támadást a szigetország ellen. Egy órával később azonban visszavonták a David Blunkett belügyminiszter által aláírt közleményt, és egy jóval mérsékeltebb hangú figyelmeztetést adtak ki. 

A The Times szerint ennek az volt az oka, hogy a minisztérium nem akart pánikot kelteni. Az újság úgy ítéli meg, hogy minden magyarázattal ellentétben a belügyi tárca szándékosan tette közzé az első figyelmeztetést. "A fenyegetettség jelentős, és a kormány vezetői azt gondolták, hogy a közvéleménynek tudnia kell erről" - derül ki az AFP által ismertetett cikkből.