Firenzében szombaton kora délután megkezdődött az a béketüntetés, amelyet az Európai Szociális Fórum zárásaként szerveztek a világ minden tájáról érkezett, a globalizációt és a háborút ellenző csoportok. A demonstrálók az esetleges iraki háború ellen tiltakoznak. Az öt napos rendezvény záró eseményén a hatóságok mindenképpen el akarják kerülni a tavalyi genovai csúcstalálkozón történt incidenseket.  

 

A menet az egyre növekvő tömeg miatt a tervezett kezdés helyett több mint egy órával korábban elindult - írja a BBC Online. Az ötnapos rendezvénynek ez a legkényesebb pillanata, mivel a hatóságok mindenképpen el akarják kerülni, hogy megismétlődjenek a tavalyi genovai csúcstalálkozóján történt incidensek.

Tüntető Firenzében
Forrás: EPA

A globalizációellenes világmozgalomnak ugyanazok a képviselői vannak jelen most Firenzében, mint tavaly az észak-olasz kikötővárosban; bár egyelőre nem tudni, milyen mértékben vesznek részt a tüntetésen az erőszakos, anarchista elemek. Megfigyelők szerint 300 ezer ember van az utcákon.

A Szociális Fórum résztvevői pénteken haragosan fogadták az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a fegyverzetellenőrzés kapcsán. A tüntetők egyöntetű véleménye szerint minden azért történik, mert az amerikaiak ki akarják terjeszteni felügyeletüket az iraki olaj felett.

Az esemény eddig különösebb incidensek nélkül zajlott, bár péntek éjszaka mintegy 100 főből álló tüntető csoport rátámadt a Caterpillar gyár épületére, mert azzal vádolják a céget, hogy jelentős profitra tesz szert az izraeli hadseregnek eladott bulldózerekből. Izraelt és Ariel Sharon miniszterelnököt kritizáló graffitikkel és füstbombákkal fejezték ki elégedetlenségüket.

A tömegtüntetésben gyakorlatilag minden pacifista erő rész vesz a legkülönbözőbb politikai színek és országok képviseletében. Nemcsak a globalizációellenes mozgalmak tagjai, hanem baszkok és palesztinok is ott haladnak a háborút elutasítók soraiban. A leghevesebbek az angolok, a franciák, a németek, a görögök és a spanyolok, akik hatalmas feliratokkal George Bush amerikai elnök bombázógépeit figyelmeztetik a "bombázási tilalomra".

Firenze legtöbb üzlete erre a napra bezárt, a kirakatokat rácsokkal védik. Több ezer rendőr teljes készültségben áll, kamerákkal figyelik az utcákat és tereket.