Gerhard Schröder német kancellár és George Bush amerikai elnök telefonon beszélt egymással - hangzott el péntek éjszaka a Deutschlandfunk rádióállomáson. A két politikus hónapok óta nincs egymással beszélő viszonyban, miután Schröder a német választási kampányban bírálta az amerikaiak Irakkal kapcsolatos katonai terveit, s kijelentette: Németország nem csak ellenzi a katonai csapást, de nem is venne részt benne.

Berlin azt szorgalmazta, hogy próbálkozzanak ismét az ENSZ fegyverzetellenőreinek Irakba küldésével. Berlini és washingtoni közlés szerint Schröder kezdeményezte a tíz perces telefonbeszélgetést, közvetlenül az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában egyhangúlag határozatot szavaztak meg Irakról. A telefonbeszélgetésre nem sokkal a republikánusok sikerével végződő időközi kongresszusi választások után került sor. Bush elnök nem gratulált a Schröder vezette német szociáldemokraták (SPD) szeptemberi választási sikeréhez, s zokon vette, hogy Herta Da:ubler-Gmelin volt igazságügy-miniszter egy balul sikerült beszélgetésen Bush bizonyos módszereit akarva-akaratlanul Hitler módszereivel vetette egybe. Az amerikaiak a német választásokkal kapcsolatban csak arra a közlésre szorítkoztak, hogy tiszteletben tartják a német nép döntését.

Az amerikaiak pénteken azt közölték, hogy Schröder és Bush a terrorizmus elleni küzdelemről és Törökországról beszélt egymással. Továbbra is bizonytalan, hogy a november végi prágai NATO-csúcson találkozik-e egymással szűk körben a két politikus. Sajtójelentések szerint Bush Prágában négy kormányfővel kíván kétoldalú eszmecserét folytatni, de Schröder nincs közöttük. A német kormány szóvivője, Béla Anda erre azt felelte, hogy nem ismeri Bush terveit.