Irak és az ENSZ közötti párbeszéd folytatását szorgalmazzák az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei. Vasárnap este kiadott nyilatkozatukban üdvözölték az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki, Irak lefegyverzését célzó határozatát. Ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az ENSZ határozata támadást helyezett kilátásba Irak ellen.

A nyilatkozat szerint az esetleges Bagdad elleni támadást a többi arab ország is a saját biztonságát veszélyeztető akciónak tekintené. Az arab országok külügyminiszterei felszólították a BT tagjait, hogy tartsák magukat a Szíriának adott biztosítékokhoz és határozatuk ne az Irak elleni  háború azonnali elindítását jelentse. A tanácskozás résztvevői szerint meg kell előzni a háború kitörését, mert Irak megtámadása az egész régiót destabilizálná. Bár abban a külügyminiszterek is egyetértettek, hogy a háború elkerülésének egyetlen módja az, ha Bagdad elfogadja a határozatot, helyi megfigyelők szerint az arab vezetők továbbra is bizalmatlanok az Egyesült Államok céljait illetően.

Az Arab Liga országainak külügyminiszterei szombaton kezdtek rendkívüli miniszteri értekezletet. A megbeszélés után kiadott nyilatkozatban a résztvevők leszögezték: a világszervezet fegyverzetellenőrei jelentésének értékelésére egyedül az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatott. A külügyminiszterek határozata egyúttal felszólítja az ENSZ fegyverzetellenőreit, hogy tartózkodjanak Irak bármiféle provokációjától.

A tanácskozás több résztvevőjének is az a véleménye, hogy Irak végül elfogadja majd a Biztonsági Tanács határozatát, bár a szaúdi külügyminiszter szombaton este elsiette azt a nyilatkozatát, miszerint az irakiak elfogadták volna a határozatot. Ezt Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter cáfolta közölve, hogy még tanulmányozzák a dokumentumot és a határozatról ezt követően az iraki parlament dönt majd, melynek sürgős ülését már összehívták. Az ENSZ határozatának iraki megvitatására így várhatóan hétfőn kerül sor.

Kairóban ennek ellenére valószínűsítik a bagdadi jóváhagyást. Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a  BT határozata esélyt jelent a válság békés megoldására. Faruk as-Saraa szíriai külügyminiszter szerint pedig a pénteki határozat hetekkel, hónapokkal kitolta a háború veszélyét. Mahmud Hammud libanoni külügyminiszter kijelentette: szíriai kollégájának véleménye jelzi, hogy minden arab ország egyet ért azzal a törekvéssel, hogy a térséget mentesítsék a tömegpusztító fegyverektől.