Egy most megjelent elemzés szerint az EU keleti bővítésének egyik legnagyobb nyertese Ausztria lesz. A Bank Austria-Creditanstalt szakétőinek számításai alapján ugyanis az ország közel kétszázszor akkora bevételre számíthat az Unió bővítése után lakosonként, mint amennyibe a bővítés kerül majd.

A Bank Austria-Creditanstalt főközgazdászának, Marianne Kagernek az elemzése szerint a bővítés éves költsége Ausztria számára 10 eurót tesz majd ki lakosonként 2004 és 2006 között, tehát az első három évben.

Ugyanakkor a bővítésből közvetlenül származó többletjövedelem évi 125 euró lesz Ausztriában egy lakosra számítva, és a keleti piacok még nagyobb megnyílásából összesen további 1700 euróra tehet majd szert az ország évente lakosonként. Ez a többlet gazdasági növekedésben, külkereskedelmi hatásokban és kedvező munkapiacai fejleményekben jelenik majd meg.

A bankközgazdász szerint Ausztriának egyáltalán nincs oka az aggodalomra a keleti bővítés miatt. Kager szerint inkább az nyugtalanító, hogy a tagjelölt országokban - noha az EU-csatlakozás támogatottsága átlagosan 57 százalékos - növekednek a kételyek.