Vlagyimir Putyin orosz elnök kizártnak tartja, hogy tárgyalásokat folytasson Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezetővel. Az államfő Maszhadovot Oszama bin Ladenhez hasonlította. A csecsen vezető ugyanakkor továbbra is határozottan állítja, hogy nem volt tudomása a moszkvai túszdráma előkészületeiről, és kész arra, hogy iszlám bíróság elé állítsa a túszejtésért felelősséget vállaló Sámil Bászájevet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bármilyen tárgyalást kizártnak tart Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezetővel. Putyin Oszama bin Ladenhez és Omar mollához hasonlította Maszhadovot, hangsúlyozva, hogy aki őt választja, a háborút választja. Az államfő azt követően beszélt mindezekről, hogy azokkal a befolyásos csecsen politikusokkal, üzletemberekkel, és vallási vezetőkkel találkozott vasárnap a Kreml épületében, akik a hét végén nyílt levelet tettek közzé a csecsenföldi alkotmányos folyamat felgyorsítását szorgalmazva. Putyin szerint a felhívás közzétevőinek véleménye sok mindenben egybeesik a hivatalos Moszkva álláspontjával.

 

Borisz Grizlov orosz belügyminiszter vasárnap aláírta a rendeletet az önálló csecsen belügyminisztérium felállításáról. Putyin támogatta ezt az elképzelést, hozzátéve, hogy a banditák elleni harc a rendőrség dolga, a hadseregnek az a feladata, hogy laktanyáiban készüljön fel az esetleges külső támadások elhárítására. Elismerte ugyanakkor, hogy időre van szükség ahhoz, hogy a belügyi alakulatok maximálisan el tudják látni feladataikat.

 

Ahmad Kadirov hivatalos csecsen vezető vasárnap bejelentette, hogy várhatóan jövő tavasszal tartanak népszavazást Csecsenföld új alkotmányáról, amely után sor kerülhet a legitim csecsen elnök, valamint a hatalmi szervek megválasztására is. A Moszkva-barát vezető kizárta viszont, hogy olyanok is részt vegyenek a választásokon, akik bűncselekmények elkövetése miatt körözés alatt állnak. Ez azt jelenti, hogy Maszhadov és környezete nem indulhatna a posztokért.

 

Az orosz jogvédő szervezetek által összehívott moszkvai csecsen békekonferencia résztvevői viszont úgy vélték, hogy a jelenlegi, háborús körülmények között nem megengedhető a népszavazás, és Moszkvának Maszhadovval kell tárgyalnia.

 

Maszhadov közben bejelentette, hogy iszlám bíróság elé állítja az október 23-26. közötti moszkvai túszdrámáért felelősséget vállaló Sámil Bászájev hadurat. A szakadár vezető következetesen állítja: nem tudott a készülő túszejtésről. Így nyilatkozott Bászájev is, a hivatalos Moszkva viszont többek között a terroristák lehallgatott beszélgetéseire hivatkozva kitart Maszhadov érintettsége mellett.