A brit kormány nem kapott információt, az országot érintő esetleges terrortámadásról, de a briteknek fokozottan kell figyelniük az ünnepek táján - mondta a belügyminiszter. A minisztérium a héten közzétett egy felhívást a fenyegető terrorista veszélyről, ezt azonban néhány órával később visszavonta.

A brit belügyminisztérium néhány óra elteltével visszavonta a Nagy-Britanniát fenyegető terrorista veszélyről csütörtök este kiadott felhívását, amiben arra figyelmeztette a lakosságot: lehetséges, hogy al-Kaida terrorszervezet "piszkos bomba, vagy mérgesgáz-támadást intéz" a szigetország ellen. David Blunkett belügyminiszter egy vasárnapi interjúban ismét elnézést kért a hibásan kiadott felhívás miatt, ugyanakkor éberségre szólította fel a briteket. A miniszter szerint Nagy-Britanniát ugyanakkora veszély fenyegeti a most következő ünnepek táján, mint amekkora tavaly. "Fokozottan kell figyelnie mindenkinek a karácsonyi és újévi ünnepek közeledtével" - mondta Blunkett.

A belügyminisztérium illetékese korábban azzal indokolta a csütörtöki közlemény téves kiadását, hogy korábbi tervezet került a sajtó kezébe. A felhívással a tárca meg akarta ismételni általános figyelmeztetését a terrorista veszély létezéséről. "Azt próbáltuk tudatni, hogy a terroristák képesek minden rendelkezésükre álló eszköz bevetésére" - mondta. Néhány nemzetbiztonsági szakértő azonban úgy foglalt állást, hogy az eredetileg kiadott közleményben szereplő "piszkos bombatámadás" valóban veszélyt jelent Nagy-Britanniának.