Szlovéniában vasárnap reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és kezdetét vette az elnökválasztás. A választók arról döntenek, hogy ki kövesse az államfői székben Milan Kucant, aki az ország függetlensége óta Szlovénia elnöke.

A leköszönő Milan Kucan a kétmilliós lakosságú Szlovéniának több mint egy évtizede elnöke. A kilenc jelölt közül legvalószínűbb, hogy Kucant a jelenlegi miniszterelnök, az 52 éves Janez Drnovsek követi az elnöki székben. A Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS) párt jelöltje a napokban arra kérte a szlovénokat, hogy menjenek el szavazni, ne tekintsék lefutottnak a mérkőzést csak azért, mert a közvélemény-kutatások az ő győzelmét ígérik.

Fő ellenfele az egyetlen női jelölt, a 48 esztendős Barbara Brezigar egykori államügyész, aki függetlenként két jobbközép párt támogatásával indul. A felmérések mintegy 30 százalékot jósolnak neki, és őt tartják alkalmasnak arra, hogy megakadályozza Drnovsek abszolút többségét az első fordulóban.

Milan Kucan 1990 óta - Szlovénia függetlenedése óta - Szlovénia elnöke, sokan úgy hivatkoznak rá, mint "a nemzet atyjára". A 61 éves elnök idén leköszön, de továbbra is részt szeretne venni a politikai életben. Kucan szintén a legesélyesebb jelöltet, Janez Drnovseket támogatja lehetséges utódai közül. Az új elnök legnagyobb feladata lesz, Szlovéniát bevezesse az Európai Unióba és a NATO-ba - a tárgyalások a következő hónapokban zárulnak le a szervezetekkel.

A szavazóhelyiségek este hét órakor zárnak. Ha az első forduló nem hoz döntést, vagyis senki sem kap többet 50 százaléknál, a következőre december 1-jén kerül sor.