Az izraeli csapatok vasárnap kivonultak a ciszjordániai Dzsenín palesztin autonóm városból, és annak környékén foglaltak el állásokat. Azt követően került erre sor, hogy szombaton felkutatták és megölték az Iszlám Dzsihád radikális szervezet egyik parancsnokát.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a legutóbb két héttel ezelőtt elfoglalt Dzsenínben feloldották a kijárási tilalmat, de a katonák a környéken maradtak, hogy ha szükségnek ítélik, gyorsan visszatérhessenek. A szombaton lelőtt Ijád Szavalha parancsnokot tartották felelősnek több közelmúltbeli, összesen 31 izraeli áldozatot követelő merénylet kiterveléséért, köztük azéért, amelyben október 21-én 14 izraeli személy és a két palesztin merénylő vesztette életét.

Dzsenínben a palesztin gyerekek két hét után először mehettek iskolába, szüleik pedig munkahelyükre. A háztetőkről eltűntek az izraeli mesterlövészek, az utcákról pedig a harckocsik - jelentette a Reuters.

Egy izraeli katonai parancsnok Dzsenínből azt közölte a katonai rádióval, hogy "jelentős csapás érte a terrorista infrastruktúrát a városban". Az október 21-i öngyilkos merénylet utáni offenzíva során több tucat palesztint gyűjtött be a hadsereg. A várost Izrael a palesztin öngyilkos merényletek és más Izrael-ellenes támadások egyik fő kiindulópontjának tekinti, és ezért erői már számos alkalommal bevonultak oda.