Jelenleg százmillió Kalasnyikov géppisztoly van használatban szerte a világon. A fegyver feltalálója, Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov vasárnap, november 10-én ünnepelte 83. születésnapját.

Azért találtam fel ezt a fegyvert, hogy segítsek katonáinknak, hogy nekik is legyen olyan géppisztolyuk, mint a németeknek - mondta születésnapján Kalasnyikov újságíróknak. A Kalasnyikov géppisztoly első példányai már a második világháború vége felé elkészültek, de az AK-47 típusjelű első változatot csak 1947-től rendszeresítették a Vörös Hadseregben. Az urali, izsevszki IZSMAS fegyvergyár jelenleg a Kalasnyikovok harmadik nemzedékét gyártja, AK-101-es és AK-105-ös típusjellel.

Az IZSMAS kutató-fejlesztő részlegének vezetője ma is Mihail Kalasnyikov. A világ legsikeresebb kézifegyverének - a Kalasnyikovot több mint ötven ország hadseregében rendszeresítették - feltalálója és fejlesztője jelenleg memoárjainak negyedik kötetét írja - mechanikus írógépen, mert a számítógépet nem szereti, derült ki az ORT orosz televíziós csatorna születésnapi összeállításából.