Az első előrejelzések szerint Janez Drnovsek jelenlegi miniszterelnök, a Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS) párt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a vasárnap megrendezett szlovéniai elnökválasztáson. Az exit poll eredmények a legfőbb esélyesnek tartott Drnovsek 45-46 százalékos támogatottságát mutatták.

Drnovsek fő ellenfele az egyetlen női jelölt, a 49 esztendős Barbara Brezigar egykori államügyész volt, aki függetlenként, két jobbközép párt támogatásával indult. Az exit poll felmérések neki 28-29 százalékos szavazati arányt jeleztek.

Mivel az előrejelzések szerint egyetlen jelölt sem kapott 50 százaléknál több szavazatot, december elsején a kilenc induló közül legjobban szerepelt Drnovsek és Breziger részvételével második fordulót rendeznek. A két elnökválasztási forduló végeredményeként eldől, ki vezeti államfőként az Európai Unióba a volt jugoszláv köztársaságot. A szlovén alkotmány szerint egy elnök legfeljebb két államfői ciklust tölthet ki, ezért kell a jelenlegi elnöknek, a 61 éves Milan Kucannak búcsúznia.

A kétmilliós lakosságból több mint 1,6 millió választásra jogosult járulhatott az urnákhoz. A kilenc induló közül az előrejelzések legfőbb esélyesnek Janez Drnovsek 52 éves miniszterelnököt, a Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS) párt jelöltjét tartották. Drnovsek - egy rövid 2000-es évi időszak kivételével - 1992 óta áll a kormány élén. A népszerű politikus három évvel ezelőtt komoly egészségügyi problémával küszködött, egyik veséjét rákos daganatok jelenléte miatt eltávolították szervezetéből.