Szombat este, a csecsenek túszejtő drámája óta először ismét játszották az Észak-Kelet című musicalt a moszkvai Dubrovka színházban. A túszdráma során összesen 160-an haltak meg.

Könnyezve, nagy tapssal fogadta a közönség a színpadra lépő színészeket, akik szombat este az elhunytak emlékére játszották el újra a darabot. Alekszander Tsekalo, a darab rendezője beszédében azt mondta: "Meg akarjuk mutatni ezzel az előadással, hogy bár megsérültünk, mégis életben vagyunk. Az Észak-Kelet is megsérült, sántikál, de túlélte és folytatódik".

Október 23-án több mint 40 fegyveres csecsen harcos foglalta el a színháztermet a darab közepén. Azzal fenyegették a túszul ejtett nézőket és színházi dolgozókat, hogy megölik őket, ha az oroszok nem vetnek véget a csecsenek elleni támadásoknak. Az orosz erők körbezárták az épületet, három napon át próbáltak tárgyalni a túszejtőkkel, végül a kommandósok gázzal elkábították a bentlévőket és megrohanták az épületet. Az akcióban azonban nemcsak a 40 gerilla halt meg, hanem 120 túsz is - írta a BBC.

Korábban a szerző azt állította, hogy eredeti helyén nem lehet többször előadni a darabot, mivel a színészek közül is többen meghaltak, az épület, a jelmezek és a díszlet pedig megrongálódott.

Vád alá helyezték az akciót magára vállaló hadurat

Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető megfosztotta a katonai hierarchiában viselt posztjától és vád alá helyezte a moszkvai Dubrovka színház elfoglalását magára vállaló Sámil Bászájev hadurat. Aszman Ferzaulli, Maszhadov dániai képviselője úgy nyilatkozott vasárnap, hogy Bászájev fölött az orosz törvények szerint fognak ítélkezni, a szakadár csecsen-pressz internetes lap viszont azt közölte, hogy a hadúr iszlám bíróság elé kerül. Bászájevet azért vonná felelősségre a szakadárok politikai vezetője, mert tudta és engedélye nélkül szervezte meg a moszkvai túszejtő akciót. Moszkva egyelőre nem kommentálta Maszhadov bejelentését.