Az iraki kormány hivatalos lapja szerint minden arab ország és arab ember kötelessége, hogy támadást intézzen amerikai érdekeltségek ellen, ha az országot támadás éri. Az iraki parlament hétfőn este dönt az ENSZ-határozatról.

Az al-Dzsumhúríja című hivatalos iraki lap hétfőn felszólította az arabokat, hogy csapjanak le amerikai érdekeltségekre abban az esetben, ha az Egyesült Államok megtámadná Irakot, azzal az ürüggyel, hogy Bagdad nem tartja be az ENSZ BT az arab országra vonatkozó új határozatát.

Ha Irakot agresszió éri, minden arabnak, beleértve a kormányokat és a néptömegeket, az a kötelessége, hogy lecsapjon az amerikai érdekeltségekre, valamint bevesse az olajfegyvert és az arab országok külföldi javait az arab nemzet és ellenségei közötti harcban - írja a hivatalos bagdadi lap, amely szerint az arab népnek nincs más választása, mint a "szent háború", a dzsihád, amely dicsőségére válik.

A Szaddám Huszein legidősebb fia, Udaj által irányított Babel című iraki lap szerint nem Irak hívja ki a világot, hanem az amerikai kormányzat teszi azt, tömeggyilkosságaival, zsarnoki uralmával és a terrorizmusban élenjáró pártok támogatásával, élükön a "cionista entitással". "Mindenki tudja, hogy Irak együttműködött a Biztonsági Tanáccsal annak minden igazságtalan határozata, a (dél- és észak-iraki légi tilalmi zónákban) mindennapos katonai agressziók és a nemzetközi embargó következményeinek dacára" - írja a Babel.

Az Irakban hatalmon lévő Baath párt lapja, az asz-Szaúra azt rótta fel a Biztonsági tanácsnak, hogy nem tett eleget Irakkal szembeni kötelezettségének az 1990 óta érvényben lévő embargó feloldását illetően.

Az iraki parlament hétfő este ül össze, hogy döntsön, milyen választ ad az ENSZ Biztonsági Tanácsában múlt pénteken hozott határozatra. Bagdadnak e hét péntekéig kell elfogadnia a határozatot, amely korlátlan hozzáférést biztosít a fegyverzetellenőröknek minden olyan iraki létesítményhez, amelyet tömegpusztító fegyverek előállításával gyanúsítanak. Ellenkező esetben Iraknak a határozat szerint "komoly következményekkel" kell számolnia.

Az Arab Liga tagországainak hét végi rendkívüli külügyminiszteri értekezletén kiszivárgott, van esély arra, hogy Irak elfogadja a határozatot. Az arab miniszterek miközben üdvözölték az ENSZ-határozatot, amely szerintük a békés rendezést segítheti, figyelmeztettek arra, hogy egy Irak elleni esetleges támadást minden arab állam nemzetbiztonságára vonatkozó fenyegetésnek tekintenek.