Merényletet tervezett az al-Kaida a pápa ellen. A pokolgépet II. János Pál három évvel ezelőtti manilai látogatása során akarták felrobbantani iszlám terroristák egy szabadtéri mise után. A pápai utat akkor elhalasztották, mert az egyházfő megbetegedett. A pápát szent háborújuk akadályozójának tartják az iszlám fanatikusok.

Az al-Kaida terrorszervezet merényletet akart végrehajtani II. János Pál pápa ellen a katolikus egyházfő 1999-ben tervezett fülöp-szigeteki látogatása idején. Erről a The Times című brit napilap számolt be. A támadást meghiúsította, hogy II. János Pál rossz egészségi állapota miatt a Vatikán lemondta a pápai vizitet.

Az egykori merényletterv kapcsán fülöp-szigeteki titkosszolgálati illetékesek attól tartanak, hogy Halid Sejk Mohammed, a múlt év szeptember 11-i terrortámadások és a pápa elleni akció kitervelője új merényletet kísérel meg II. János Pál pápa ellen a katolikus egyházfő január 23-26 között esedékes manilai látogatásán.

Vatikáni illetékesek nem erősítették meg a brit lap értesülését az egykori merényletkísérlet tervéről. Olasz terrorizmusellenes szakemberek azonban közölték, hogy többszörös figyelmeztetést kaptak egy pápa vagy "szimbolikus vatikáni célpont" elleni al-Kaida támadásról, és ezért megerősítették a Szent Péter tér körzetének biztonságát.

Vatikáni megfigyelők emlékezetnek arra: a Szentszék tudatában volt annak, hogy II. János Pál pápa 1995-ös fülöp-szigeteki látogatásakor merényletet terveztek az egyházfő ellen. Az iszlám fanatikusok II. János Pál pápát ellenségnek, globális szent háborújuk akadályozójának tartják.

A fülöp-szigeteki hírszerzés szerint Halid Sejk Mohammed annak idején számos alkalommal járt az országban, hogy véglegesítse az akció részleteinek tervét a helyi iszlám szélsőségesekkel, akik egy pápai szabadtéri istentisztelten követtek volna el robbantásos merényletet. Az erre utaló dokumentumokra az al-Kaida vezetőinek a pakisztáni Karacsiban lévő búvóhelyén bukkantak.