Svédország ipari kémkedés gyanújával utasított ki két orosz diplomatát. Az oroszok állítólag az Ericsson titkait igyekeztek kikémlelni. A cégóriás öt alkalmazottja is érintett lehet az ügyben, hármat már őrizetbe vettek.

Forrás: ORIGO
Az Ericson a Gripenhez is gyárt alkatrészeket

Kémkedés gyanújával kiutasítottak Svédországból két orosz diplomatát. A két orosz állítólag az Ericsson telekommunikációs és védelmi ágazatának titkait igyekezett kikémlelni. A két nemkívánatos személynek nyilvánított diplomata már el is hagyta az északi országot - jelentette a BBC.

A kiutasítás indoka az volt, hogy az oroszok tevékenysége nem volt összeegyeztethető diplomata státuszukkal. A cégnél ugyanakkor öt alkalmazott felelősségét vizsgálják, akik feltehetően átadtak a titkos információkat az oroszoknak. Az üggyel összefüggésben két munkatársat fel is függesztettek állásából múlt hét pénteken, miután három volt és jelenlegi alkalmazottat őrizetbe vettek. Ipari kémkedéssel gyanúsítják őket, őrizetbe vételüket megelőzően egy hónapig figyelte őket a svéd rendőrség.

A cégóriás nem közölt részleteket a vizsgálatokról, csupán annyit ismert el, hogy megszegték a titoktartási előírásokat, és külföldi titkosszolgálat is érintett lehet az ügyben. A társaság szerint az ügyben érintettek nem foglaltak el magas pozíciót a cégen belül, és a kiszivárgott információk sem okozhatnak komoly kárt.

A főleg mobil- és irodai telefonjairól ismert Ericsson gyártja többek között a Gripen vadászgépek radarját és rakétairányító rendszerét. Ez a géptípús alkotja majd Magyarország légierejének gerincét 2006 után.