Tizennégy holttestet emeltek ki a búvárok annak a repülőnek a roncsai közül, amelyik hétfő hajnalban zuhant a tengerbe a Fülöp-szigeteknél. Négy embert pedig - köztük külföldi nyaralókat - nem találnak. Túlélők elmondták, hogy a zuhanás után az utasteret egy szempillantás alatt elöntötte a víz.

Legkevesebb 14 ember életét vesztette és négyen eltűntek egy Fokker típusú repülőgép balesetében, amely hétfőn hajnalban történt Manila közelében. A LaoagAir helyi légitársaság belföldi járata, amely Manilában szállt fel és a szerencsejáték barlangjairól ismert, 400 kilométernyire északra fekvő Laoagba tartott, az indulás után három perccel a Manilai-öbölbe zuhant, ahol a pilóta hajtóműhiba miatt megpróbált kényszerleszállást végrehajtani.

A haditengerészet mentőegységei és halászhajók 16 túlélőt emeltek ki a tengerből, hetet közülük válságos állapotban. A sérülteket - többeket eszméletlen állapotban - a manilai kórházba szállították. A túlélők között van a gép kapitánya és másodpilótája is. A parti őrség 14 holttestet - köztük négy gyereket - talált a gép roncsai között, legalább ketten külföldiek, akiket még nem sikerült azonosítani.

A manilai Légiszállítási Hivatal alelnöke azt közölte, hogy a Fokkeren utazó legkevesebb nyolc külföldi többsége ausztrál nyaraló volt. Meg nem erősített értesülések szerint kínaiak és dél-koreaiak is voltak az utasok között. Ruth Pearce ausztrál nagykövet tudomása szerint hat ausztrál tartózkodott a fedélzeten, és ketten biztosan túlélték a katasztrófát. A többieket egyelőre eltűntnek nyilvánították, bár túlélésükre alig van esély, valószínűleg a gép belsejében rekedtek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a gép lezuhanása előtt a bal hajtómű fekete füstcsíkot húzott és leváltak a szárnyhegyek. Állításukat egy amatőr videofelvétel is alátámasztja. Az egyik ausztrál túlélő, a 25 éves Steve Thompson elmondta, hogy a felszállás után három perccel a motorzaj furcsán elcsöndesedett, azután észrevette, hogy füstöl a bal hajtómű, ezután a gép megdőlt és a tengerbe zuhant.

Az utasteret egy szempillantás alatt elöntötte a víz, ezért nem tört ki pánik a fedélzeten, gyakorlatilag egyetlen hang nélkül süllyedtek. A búvárok elmondása szerint az iszapos tengerfenéken, 11 méteres mélységben beágyazódott géproncson a halottak közül többen még mindig beszíjazva ültek székükön.