Ismét Angela Merkelt választották a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé hétfőn Hannoverben. Az egynapos kongresszus fő célja a nagyobbik uniópárt vezető testületeinek megújítása volt.

Merkelt, aki a német konzervatív pártok (CDU,CSU) Bundestag-frakcióját is vezeti, a leadott szavazatok 93,7 százalékával választották meg ismét a párt élére. A 978 küldöttből 160 nem vett részt a voksoláson. Merkel helyettesei: Anette Schavan, Jürgen Rüttgers, Christian Wulff és Christoph Böhr. A négyesben Böhr új ember, a korábbi védelmi miniszter, Volker Rühe helyére került. Mellesleg a rajna-pfalzi tartományi CDU-szervezet elnöke.

Merkel hannoveri beszédében hevesen támadta Schröder kancellárt, és azzal vádolta a szociáldemokraták és a környezetvédők (SPD/Zöldek) kormányát, hogy "az emberek szemébe hazudott." Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke üdvözlő beszédében azt vetette Schröder szemére, hogy kancellár maradt ugyan, de nincs meg benne a képesség Németország jó kormányzására. A régi-új kormány "katasztrofálisan startolt", Berlinben "teljes a káosz".

Mind Merkel, mind Stoiber a februárban esedékes alsó-szászországi és hesseni tartományi választások megnyerésére szólított fel a konzervatívokat.

A CDU a CSU-val együtt a szavazatok 38,5 százalékát szerezte meg a szeptember 22-i Bundestag-választásokon, annyit, amennyit a szociáldemokraták, de a szociáldemokrata párt (SPD) a német választási rendszer sajátosságaiból adódóan több mandátumhoz jutott, s a megerősödött környezetvédőkkel együtt ismét kormányt alakíthatott.

A CDU-n belül a fiatalabb korosztály önvizsgálatot sürget, mert bár a CDU/CSU és az SPD küzdelme gyakorlatilag döntetlennel zárult, a kereszténypártok választási célkitűzése a 40 százalék elérése volt. Nem szerepeltek jól az ország északi és keleti felében, a szociáldemokratákhoz képest kevésbé voltak sikeresek a női választók megnyerésében.

Merkel jövőre kilátásba is helyezett pártkongresszust, amelyet a reformoknak szentelnének, s kiállt a hagyományok és a változások ötvözése mellett.