2005-től tárgyalnak Koszovó státusáról

A jugoszláv kormány egyik minisztere szerint 2005-ben kezdődhetnek meg a tárgyalások a jelenleg ENSZ-igazgatás alatt álló Koszovó végleges sorsáról.

Rasim Ljajic, a nemzeti kisebbségek ügyeiben illetékes miniszter úgy vélekedett, hogy még korai lenne felvetni ezt a heves érzelmeket kiváltó ügyet, de az idő segíteni fog megszilárdítani a demokráciát és fejleszteni Belgrád és Pristina kapcsolatait. "Úgy vélem, sokkal veszélyesebb volna ezt a kérdést most felvetni, mint három évvel később. Belgrád, Pristina és a nemzetközi közösség együtt fogja megoldani az ügyet" - mondta a miniszter.

Koszovó 1999 nyarán került ENSZ-közigazgatás alá, azt követően, hogy a NATO három hónapig tartó bombázással igyekezett rábírni Szerbiát, az akkor Slobodan Milosevic vezette Jugoszlávia nagyobbik tagköztársaságát, hogy hagyjon fel Koszovó többségében albán lakosságának durva elnyomásával.

A tartomány nemzetközi jogilag továbbra is Jugoszlávia része maradt, az ott élő albánok azonban függetlenséget követelnek. A koszovói szerb kisebbség viszont azt hangoztatja, hogy e terület mindig Szerbia része volt, és az is marad.