Törökország már teljesítette azokat a feltételeket, amelyeknek alapján jogosan elvárhatja az Európai Unió koppenhágai csúcstalálkozójától, hogy konkrét dátumot jelöljön ki a török csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésére - fejtette ki szerdán Rómában Recep Tayyip Erdogan, a törökországi választásokon győztes Igazság és Haladás Párt (AK) vezetője.

Az iszlámbarátnak mondott párt irányítója európai körútjának első állomásaként az olasz fővárosban tárgyalt Silvio Berlusconi miniszterelnökkel, majd Pier Ferdinando Casinivel, a képviselőház elnökével. A török politikus nem rejtette véka alá, hogy számít Róma támogatására országa jövendő EU-tagságának előmozdításában.

A találkozók után tartott sajtóértekezletén Erdogan úgy fogalmazott: Törökország majdani belépése példaként fog szolgálni más, muzulmán többségű országok számára is, mivel azt bizonyítja majd, hogy az iszlám és a demokrácia képes békésen élni egymás mellett. Erdogan szerint Törökország sokkal előbbre tart a csatlakozás politikai feltételeinek teljesítésében, mint más - a bővítés első körében bejutni esélyes - jelölt ország.

A török választások győztese elmondta: a közvélemény-kutatások szerint a török lakosság 75-85 százaléka óhajtja a belépést az európai integrációs szervezetbe. Mivel Erdogan szerint országa már teljesítette az európai normákhoz való alkalmazkodás feltételeit, joggal várja az Európai Tanács koppenhágai találkozójától, hogy kijelölje a törökországi csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát. A muzulmán többségű ország jövendő miniszterelnöke jelezte: kormánya gyorsítani kívánja az EU-hoz való csatlakozási folyamatot, és olyan gazdasági reformokra törekszik, amelyek erősítik Törökország integrálódását a világ többi részével.

Ami a politikai normák teljesítését illeti, másképp látja a helyzetet az a harmincnégy olasz szenátor, aki még a szerdai megbeszélés előtt levélben kérte Berlusconit: tolmácsolja vendégének az olasz honatyák aggodalmát Abdullah Öcalan volt kurd szeparatista vezető sorsa miatt. A szenátorok szerint Öcalant immár öt hónapja teljes elszigeteltségben tartják egy börtönszigeten, ahol sem családtagjai, sem ügyvédei nem látogathatják meg. Marco Bertotto, az Amnesty International olasz szekciójának elnöke Erdogannak írt levelében felhívta a figyelmet az emberi jogok súlyos törökországi állapotára. Rámutatott arra az ellentmondásra, hogy noha Ankara számos nemzetközi kötelezettséget vállalt az emberi jogok tiszteletben tartására, még mindig "dívik" az országban a foglyok kínzása.