Irak bejelentette, hogy elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely a fegyverek leszerelését és a fegyverzetellenőrök visszaengedését kéri Bagdadtól. Az ország ENSZ-nagykövete szerdán adta át az ENSZ főtitkárának a pozitív választ tartalmazó levelet.

Irak ENSZ nagykövete szerdán átadta Kofi Annan ENSZ főtitkárnak azt a levelet, amely tartalmazza, hogy a közel-keleti ország elfogadja a Biztonsági Tanács múlt pénteken született határozatát. A határozat súlyos következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irak nem hajlandó elfogadni a feltételeket, amelyek szerint le kell szerelnie fegyverzetét és vissza kell engednie az ENSZ fegyverzetellenőreit.

Az iraki bejentés előtt a szíriai ENSZ küldött már jelezte, pozitív válasz várható az BT határozatára.

A főtitkárnak átadott levélben az áll: "Irak annak ellenére elfogadja a BT 1441-es számú határozatát, hogy annak tartalma több esetben nem felel meg a valóságnak." Mohamed al-Douri iraki ENSZ nagykövet hozzátette, készen állnak arra, hogy fogadják a nemzetközi szervezet fegyverzetellenőreit.

Az ENSZ péntekig adott határidőt Iraknak, hogy döntést hozzon a fegyverek leszerelését, és a fegyverzetellenőrök visszaengedését követelő határozatról. Az iraki parlament a hét elején elutasította a határozatot, majd közölték, hogy a végső döntést Szaddám Huszein iraki elnök hozza meg.

A BBC emlékeztet arra, hogy a pozitív fejlemények előtt az Egyesült Államok elnöke közölte, ha Irak nem fogadja el a BT feltételeit, akkor katonai akciót fognak indítani a közel-keleti ország ellen.