Kína: vörös zászlókba burkolt kapitalizmus

A Kínai Kommunista Párt XVI. kongresszusa minden külsőségében az '50-es évek kelet-európai kommunista diktatúráit idézi. "Soha nem vesszük át a nyugati politikai rendszert" - mondta Csiang Cö-min a kongresszust megnyitó beszédében. A másfél órás felszólalást élőben közvetítette a televízió, és a helyi lapok beszámolói szerint az egész ország figyelte az előadást. Az iskolások úttörő-egyenruhában tisztelegve köszöntötték a kivetített tévéműsort, a falusiaknak közös tévézést szerveztek a párt helyi funkcionáriusai, a munkahelyeken állt a munka az adás alatt.

 

Új párttagok, akik a kongresszus alatt esküsznek hűséget a KKP-nak

 

 

 

 

A küldöttek a Nép Nagy Csarnoka nevű gigantikus kongresszusi központ sztálinbarokkos eleganciájú termeiben üléseznek. A színpadot óriási arany sarlós-kalapács díszíti, a plafon közepén hatalmas ötágú vörös csillag világít. Pekinget fellobogózták és kitisztították az eseményre. Spontánul ünneplő diákok, nyugdíjasok és munkások előadásokkal és felvonulásokkal köszöntik országszerte a kongresszust. Sokan viselnek vörös karszalagot, hogy kifejezzék támogatásukat a párt felé. A Tienanmen téren a nulla fok körüli hideg ősz ellenére pálmafák sorát telepítették, melyet külön kertészcsoport tart életben a kongresszus alatt.

A rendőrség lezárta a kongresszus helyszíne felé vezető utakat. Rendőrök és katonák kutyákkal járőröznek a belvárosban, fokozottan ellenőrzik a busz- és vasútállomásokat, nehogy vidékről tüntetők vagy más rendbontók érkezzenek. A hatóságok mindenképpen ügyelnek rá, lehetőséget se adjanak, hogy megismétlődhessenek a hatalmas nemzetközi felháborodást okozó 1989-es véres események.

Kisebbségi küldöttek

A kongresszus büszke látványosságainak számítanak a kisebbségi küldöttek, akik színpompás tradicionális viseletekben érkeztek, szimbolizálva az ország sokszínűségét és a kisebbségek szabadságát. A hatalmas fejékek hivatottak leplezni, hogy a kisebbségi probléma megoldatlan Kínában. Az ország sok etnikuma közül a muzulmán ujgurokat és a buddhista tibetieket csak a hadsereg rendszeres kemény fellépése tartja féken.

A kisebbségeken kívül veszélyt jelent a kommunista vezetésre a gyorsan terjedő, ám betiltott szekta, a Falun Gong tagsága is. Egy Amerikában élő kínai férfi által alapított egyház aktivitásit évek óta üldözik a hatóságok, ennek ellenére rendszeresen látványos akciókkal, gyorsan szétvert demonstrációkkal követelnek vallásszabadságot. Szintén aggódást okoz a hatóságoknak a sok vidékről érkezett munkanélküli, illetve az észak-nyugati körzet tönkrement iparvidékeinek elszegényedett elégedetlenjei, akik a kongresszus előtti napokban pekingi tüntetéssel fenyegetőztek.

Eddig egyetlen provokációról érkezett hír. Állítólag két középkorú nő egy transzparenssel próbált tüntetni a Nép Nagy Csarnoka előtt, de a rendőrök alig két perc alatt egy rabomobilba tuszkolták mindkettőjüket. 

Magyari Péter, Nagy Mercédesz (Peking)

Előző
Következő