Magyarellenes kampányuk miatt indult eljárás két szlovákiai politikus ellen. A Szlovák Nemzeti Párt és a Valódi Szlovák Nemzeti Párt az őszi választási kampány idején azzal riogattak, hogy a magyarok megalázzák a szlovákokat és kiszorítják őket az ország déli részéből.

A parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt feljelentése alapján nemzetiségi gyűlöltekeltés vádjával kezdett vizsgálatot a pozsonyi ügyészség . A négy gyanúsított között ketten pártelnökök: Anna Malíková a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Ján Slota pedig a Valódi Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Utóbbi szervezetet az SNS-ből kizárt képviselők hozták létre. Az SNS-nek 1998-2002 között 14 képviselője volt a 150 fős szlovák parlamentben, az idei választáson azonban egyik szélspjobboldali párt sem jutott a parlamentbe. Az ügyészség vizsgálatot indított a szlovák állami televízió két munkatársa ellen is, akik a választási műsorokért voltak felelősök.

Anna Malíkovát gyűlöletkeltéssel vádolják

Mindkét párt magyarellenes klipekkel próbált szavazatokat gyűjteni. Duka Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártja alelnöke az [origo]-nak felidézte az egyik kifogásolt kampányfilmet. Ebben egy csallóközi kocsmába belép valaki, akit a magyar pincér nem hajlandó kiszolgálni, mondván nem érti mit akar a vendég, mert nem beszél szlovákul. A vendéglátóhely főnöke ekkor közbelép: "Fütyüld le, ő csak egy buta tót!" - felkiáltással fordulva a pincérhez. A klipek végén arra figyelmeztették a nacionalista pártok választóikat, hogy egész Dél-Szlovákiában ez lesz a jellemző, ha nem rájuk szavaznak. Több, hasonló stílusban készült klip is rendszeresen látható volt a szlovák televízióban, egy változatban például magyar tanár csúfolt szlovák gyereket. A magyarokat sértő reklám ellen az egyébként szlovákok vezette Polgári Konzervatív Párt azért csak a választások után tett feljelentést, mert nem akarták, hogy a kampány alatt még többen figyeljenek a két nacionalista szervezetre.

Duka Zólyomi szerint mindkét párt kampányát arra alapozta, hogy a magyarok veszélyt jelentenek Szlovákiára, ezért arra az erőre kell szavazniuk, amely határozottan fellép ellenük. Ján Slota a választások előtt a Magyar Koalíció Pártja betiltását követelte, mondván a párt tönkre akarja tenni Szlovákiát. Az MKP harmadik lett a választásokon, és tagja az új pozsonyi kormánynak is.

A két egymással is durva beszólásokkal hadakozó párt egyformán felháborodott az eljárás megindítása miatt. Slota "a szlovákellenes erők támadásának" nevezte a vizsgálatot. Szerinte ők csak a dél-szlovákiai valóságot mutatták be. A másik párt alelnöke szerint nem ők, hanem az eljárást megindítók keltenek gyűlöletet.

Ján Slota szerint a magyarok gonoszak, a szlovákok hülyék

A kampánybeli viselkedésük miatt más eljárás is folyik a két párt ellen, mert plakátjaikat több településen tiltott felületeken helyezték el. Malíková SNS elnök szerint magyar rendőrök támadták meg plakát-ragasztóikat Dél-Szlovákiában, de kijelentése után kiderült, hogy az általa példaként felhozott településen egyetlen magyar nemzetiségű rendőr sem teljesít szolgálatot.

Slotá nem kímélte a szlovákokat sem választások utáni nyilatkozatában. Választási vereségének okát a következőkben látta: "a szlovákok valószínűleg genetikailag hülyék".