Négy Strasbourgban élő zámolyi roma fiatalt fémhulladékok illetéktelen ltulajdonítása miatt pénteken egy hónapi letöltendő és három hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt az elzászi város bírósága, s a határozat kihirdetése után valamennyiüket szabadlábra helyezte - tudta meg az MTI.

A munkanélküli fiatalemberek négy hétig voltak előzetes letartóztatásban a tárgyalás előtt, ezért a rájuk kiszabott elzárás teljesítettnek tekinthető. Az esetről Georges Federmann, a zámolyi romák támogatására alakult strasbourgi szolidaritási bizottság elnöke tájékoztatta az MTI párizsi irodáját.

A szolidaritási bizottság vezetője, aki hivatása szerint pszichiáter, az ügy kapcsán megjegyezte, hogy a szóban forgó cselekmény a szegénységgel összefüggő, meglehetősen szokványos megélhetési bűnözés kategóriájába tartozik. A zámolyiak védelmét a szolidaritási bizottság ügyvédei vállalták.

Az MTI értesülése szerint a négy fiatal közül három politikai menedéket kapott Franciaországban, a negyedik elkövető jogi státusa rendezetlen.