Kétezer felfegyverkezett pakisztáni rendőr vigyáz annak a városnak a rendjére, ahol a CIA két ügynökét meggyilkoló és ezért az Egyesült Államokban tegnap kivégzett férfi született.

A pakisztáni Quetta város rendjére 2000 rendőr és katona vigyáz, ugyanis a hatóságok zavargásoktól tartanak, amiért csütörtökön az Egyesült Államokban kivégezték a település egyik volt lakosát, Mir Aimal Kasit. A férfi 1993-ban meggyilkolta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) két alkalmazottját a Közel-Kelettel kapcsolatos amerikai politika miatti felháborodásában. Kasival halálos injekció végzett egy virginiai börtönben.

Az amerikai hatóságok most attól tartanak, hogy érdekeltségeiket megtorló támadások érik. Péntek reggel Quettában Kasi ismerősei kisebb tiltakozó megmozdulást tartottak, de nagyobb a hatóságokkal történt összetűzésre nem került sor. A felfegyverkezett rendőrök megjelenésével ugyanis a tiltakozók az elhunyt férfi házában gyűltek össze.

Jakartában korábban már bezárták az amerikai gyermekek által is látogatott Nemzetközi Iskolát, miután az intézményben bombafenyegetést kapott.

Péntek reggel a pakisztáni Hyderabad városában egy autóbuszba rejtett pokolgép robbant. A terrorcselekményért - melyben egy férfi és egy nő vesztette életét és tíznél több személy megsebesült - egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. A hatóságok Kasi kivégzésével hozzák összefüggésbe a támadást.