Az amerikai kormány nem emeli a készültségi szintet, noha az FBI figyelmeztetése szerint az al-Kaida terrorszervezet nagyszabású terrortámadásokra készül, így a terrorizmus veszélyének súlyosságát jelző, ötös beosztású skálán továbbra is a középső, sárga kódjelű készültségi szint marad érvényben.

A Fehér Ház szóvivője pénteken azzal indokolta a döntést, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda ugyan fokozott óvatosságra intett, de nincsen semmiféle konkrét hírszerzési értesülés, amely az esetleges terrorcselekmény időpontjára, helyére vagy módszerére utalna. Ezért a terrorizmus veszélyének súlyosságát jelző, ötös beosztású skálán továbbra is a középső, sárga kódjelű készültségi szint marad érvényben.

A zöld-kék-sárga-narancssárga-piros skálát idén márciusban vezették be. Az FBI honlapjára pénteken felkerült tájékoztatás szerint az al-Kaida olyan látványos merényletekre készülhet, amelyek egyszerre jelképes értékűek, sok áldozattal járnak, súlyos gazdasági károkat okoznak, és rendkívül erős lelki megrázkódtatást váltanak ki. Ilyen célpontok lehetnek egyebek között repülőterek, kőolajfinomítók, atomerőművek.

Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének múlt heti hangfelvételes üzenete, a lehallgató központokban a "háttérzörej" növekedése, az 1997-ben két CIA-ügynök meggyilkolásáért halálra ítélt pakisztáni szélsőséges csütörtöki kivégzése egyaránt a fokozott veszély lehetőségére enged következtetni. Oszama bin Laden feltűnésével érvelve a demokraták kongresszusi vezetői kudarcnak minősítik az al-Kaida felszámolása érdekében kifejtett erőfeszítéseket.

Bob Graham, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke felrótta George Bush elnök kormányának, hogy az Irak elleni invázióra való készülődéssel elvonta a figyelmet a terrorizmus elleni küzdelemről. Az Irak elleni háború ugyancsak fokozhatja a terrortámadások veszélyét. Donald Rumsfeld védelmi miniszter egy interjúban úgy vélte, hogy Szaddám Huszein terrorcsapásokat szervezhet amerikai célpontok ellen, ha az Egyesült Államok elkerülhetetlennek látja, hogy egy koalíció élén bevonuljon Irakba.