Amerikai és brit harci repülőgépek pénteken légicsapást mértek egy radarállomásra Dél-Irakban, miután Bagdad föld-levegő rakétákat telepített abba a zónába, amely fölött repülőgépei a vonatkozó nemzetközi tilalom értelmében nem jelenhetnek meg.

Ez volt az első szövetséges bombázás Irakban azóta, hogy Bagdad elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának vele kapcsolatos leszerelési határozatát. Utoljára múlt vasárnap hajtottak végre effajta légicsapást Irakban.

Az Egyesült Államok pénteken azt is értésre adta, hogy értelmezése szerint a friss BT-határozat megsértését jelenti, ha Irak rálő a repüléstilalmi övezetek fölött járőröző repülőgépekre. Ezzel az értelmezéssel azonban még Washington legszorosabb szövetségese, Nagy-Britannia sem ért egyet - tette hozzá a Reuters hírügynökség.

A kurdok, illetve síiták védelmére 1991-ben létrehozott két tilalmi övezetben gyakoriak az incidensek a szövetséges gépek és iraki katonai létesítmények között. Idén már 56-szor támadtak iraki légvédelmi célokra, és különösen megemelkedett a csapások száma azóta, hogy egy Irak elleni esetleges amerikai támadásról terjedtek el találgatások.