Cáfolta az észak-atlanti szövetség szóvivője, hogy a szervezet meghívót küldött volna Leonyid Kucsma ukrán elnöknek a hamarosan kezdődő prágai NATO-csúcstalálkozóra. Erre azután került sor, hogy szombaton, Kijevben az elnöki szóvivő közölte: Kucsma elnök meghívót kapott a csúcsra.

A brüsszeli NATO-központ nem küldött meghívást Leonyid Kucsma ukrán elnöknek az észak-atlanti szövetség prágai csúcstalálkozójára - közölte a szövetség szóvivője, Yves Brodeur szombat este. Kucsma állítólagos meghívásáról az ukrán elnök szóvivője, Olena Hromnicka számolt be Kijevben. A brüsszeli NATO-központ szóvivője az AFP hírügynökségnek kijelentette: a NATO továbbra sem tartja szerencsésnek, hogy Kucsma ott legyen Prágában, így nem is küldött neki írásos meghívót a szövetség és partnereinek találkozójára.

Az Euroatlanti Partnerségi Tanács valamennyi tagállamát várják az ülésre, és az egyes országokon múlik, ki vezeti a delegációt. Személyre szóló meghívót azonban Kucsma nem kapott. A prágai csúcsértekezlet margóján tervezett ukrán-NATO találkozót pedig brüsszeli döntés szerint eleve külügyminiszteri szinten rendezik - tette hozzá Brodeur.

Egy Kijevben szombaton ismertetett felmérés szerint az ukrán lakosság többsége - mintegy 45 százaléka - ellenzi, hogy a szovjet utódállam szorosabb kapcsolatokat alakítson ki az észak-atlanti szövetséggel. A megkérdezettek 28 százaléka támogatná a szorosabb viszonyt, míg 27 százalék nem tudott állást foglalni a kérdésben - jelentette a dpa.