Tokió aggódik, hogy egy esetleges Irak elleni amerikai támadás után a japán állampolgárok első számú célpontokká válnának Irakban és a térség országaiban. A jövő héten ezért gyakorlatot tartanak, és felmérik, hogyan lehet gyorsan kimenekíteni minden japán állampolgárt. Ellenőrzik azt is, hogy elegendő számú gázmaszk áll-e rendelkezésre a japán képviseleteken.

Evakuációs gyakorlatot tart a jövő hét első felében a japán külügyminisztérium, hogy megvizsgálják: egy esetleges amerikai támadás esetén hogyan lehet Irakból, illetve a térség más országaiból gyorsan kimenekíteni minden japán állampolgárt. A gyakorlatra azért van szükség, írja a Jomiuri Simbun című japán lap, mert a külügyminisztérium nem szeretné, ha megismétlődne, ami 1990-ben történt, amikor Irak lerohanta Kuvaitot. Akkor több mint 500 japán állampolgár rekedt Irakban.

Az adatok szerint jelenleg ötezernél is többen élnek a térség országaiban, bár közülük csak öten vannak Irakban. A külügyminisztérium azonban komolyan aggódik, hogy az amerikai támadás után a japán állampolgárok első számú célpontokká válnának Irakban és több arab országban - írja a lap.

A jövő héten ezért felmérik, milyen lehetőségek vannak arra, hogy szárazföldi, illetve légi úton szükség esetén azonnal kimentsék a japánokat. Felülvizsgálják, hogy megfelelő-e az információáramlás a tokiói minisztérium és a térség országaiban lévő képviseletek között. Ellenőrzik azt is, hogy elegendő számú gázmaszk áll-e rendelkezésre a képviseleteken, amennyiben vegyi fegyvereket is bevetne valamelyik fél Irak támadásakor.