Észak-Koreai vezetők vasárnap első alkalommal hivatalosan is beismerték, hogy az ország rendelkezik atomfegyverrel. Emellett Észak-Korea bejelentette azt is, hogy valószínűleg folytatják a ballisztikus rakétakísérleteket, amelyeket korábban félbe hagytak. Minderre azután került sor, hogy zsákutcába jutott az 1970-es években Észak-Koreába hurcolt és októberben először hazalátogatott japánok visszautazásáról folyó vita.

Beismerték az észak-koreai vezetők egy hivatalos rádióműsorban, hogy az országban gyártanak atomfegyvereket. Korábban ezt következetesen tagadták a koreai politikusok - jelentette a BBC.

Korábban az amerikai diplomácia már megvádolta a koreaiakat, hogy atomfegyver gyártásához szükséges hasadóanyagokat állítanak elő. Rumsfled védelmi miniszter egy hónappal ezelőtt azt állította, információi szerint Észak-Korea egy vagy két atomtöltettel rendelkezik.

A koreai vezetés hivatalos bejelentésében azzal indokolta a nukleáris fegyverek létezését, hogy Észak-Koreának meg kell védenie területét az amerikai fenyegetéssel szemben. Szerintük ugyanis az USA fenyegetően lép fel a térségben.

A beismerés mellett azzal is fenyegetőznek a koreaiak, hogy folytatják a ballisztikus rakétakísérleteket. Korábban nemzetközi szerződésben vállalaték, hogy leállítják a kísérleteket. A fenyegetőzésra azután került sor, hogyzsákutcába jutott az 1970-es években Észak-Koreába hurcolt és idén októberben először hazalátogatott japánok visszautazásáról folyó vita.

Az ügy előzménye, hogy Kim Dzsong Il Észak-Korea első embere szeptemberben beismerte a japán miniszterelnöknek, hogy titkosszolgálata az 1970-es és 1980-as években japán állampolgárokat rabolt el hírszerzők kiképzésére. Az elrabolt japánok közül öten haza térhettek. Elméletben csak két hétre maradhattak volna, de még mindig Japánban tartózkodnak. Korea szerint Japán ezzel megszegte szavát Észak-Koreával szemben, így a rakétrakísérletekkel kapcsolatos moratóriumot nem kívánják a jövőben fenntartani -írja a Reuters.