Nyolcvanhét éves korában egy Tel-Avivi kórházban vasárnap elhunyt Abba Eban volt külügyminiszter, az izraeli diplomácia jelentős alakja.

Eban 1915-ben Fokvárosban született, innen emigrált a brit mandátum alá tartozó Palesztinába. Izrael állam megalakulása után ő lett országa első amerikai és ENSZ-nagykövete 1949-ben. 1966 és 1974 között külügyminiszter volt Lévi Eskol, majd Golda Meir munkapárti kormányában. Eban 1967-ben hiába próbálta rávenni Franciaországot, hogy támogasson egy olyan nemzetközi intervenciót, amely Egyiptomot a Vörös-tengeri tirani szoros újramegnyitására kényszerítette volna. Ennek lezárását és az egyiptomi katonáknak a Sinai-félszigetre való behatolását Izrael háborús oknak tekintette, amely 1967 júniusában a "hatnapos háborúhoz" vezetett.

Ő volt az izraeli diplomácia vezetője az 1973 októberi "jom kippuri háború" idején is. Az izraeli-palesztin konfliktusban az egyik leginkább békepárti izraeli politikusnak számított. Már évekkel azelőtt a Ciszjordánia és a Gázai övezet nagy részéből való izraeli kivonulást és a palesztin állam létrehozását szorgalmazta, hogy ez a Munkapárt programjává vált volna.

Miután 1988-ban nem jutott be a knesszetbe, Abba Eban az egyik szakértője lett az Örökség című, a zsidó nép történetéről szóló tv-sorozatnak. Több sikeres könyv szerzője volt (Izrael hangja, Népem, Hazám), tíz nyelven beszélt, köztük arabul is.