Irán legfőbb vezetője szerint felül kell vizsgálni az egyik liberális iráni tudósra kiszabott halálos ítéletet. Hasem Aghazsari akadémikust azért ítélték halálra, mert azt mondta, az újabb nemzedékeknek nem kell vakon követniük a vallási vezetőket.

Khamenei Ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője arra adott utasítást, hogy vizsgálják felül a Hasem Aghazsarira kiszabott halálos ítéletet. Khamenei döntése azt követően került nyilvánosságra, hogy tömegdemonstrációk is zajlottak az ítélet megváltoztatása érdekében.

Hasem Aghazsari liberális akadémikus ellen az iszlám tagadása volt a vád. A Teheráni Egyetem tanára több beszédében azt hangoztatta, hogy minden új generációnak újra kell értelmeznie az iszlámot, ahelyett, hogy vakon követnék vallási vezetőiket.

A BBC jelentése szerint Khamenei döntése előtt is kevés volt az esély arra, hogy az Aghazsari elleni ítéletet végre is hajtsák. Az ítéletet Irán reformista elnöke is bírálta, Khataminak azonban nincs befolyása a bíróság döntéseire.

Hasem Aghazsari újságíró, akadémikus, a Teheráni Egyetem tanára augusztus óta van börtönben. A halálos ítélet mellett halmazati büntetésként nyolc évi börtönt, hetvennégy korbácsütést is kapott, és tíz évre eltiltották a tanítástól. Ezeket a büntetéseket arra az esetre kapta, ha a Legfelsőbb Bíróság nem hagyná jóvá a halálos ítéletet.