Negyven kilométer hosszú olajfolt terjeng a spanyol tengerpart közelében, az olaj péntek óta szivárog a Földközi-tengerbe. A megrepedt olajszállító hajóból eddig 1500 tonna  kőolaj folyt a tengerbe. Ha a viharos időben a sérült tanker ketté törik és mind a 77 ezer tonna olaj a tengerbe kerül, kipusztulhat Észak-Spanyolország tenegeri élővilágának jelentős része.

Elkeseredett küzdelmet folytatnak a viharos Földközi-tengeren a spanyol mentőalakulatok. A pénteken megsérült görög tankerhajóból próbálják meg kiszivattyúzni a több tízezer tonna kőolajat. Eddgi már 1500 tonna olaj folyt kia vízbe. Ez azt jelenti, hogy Észak-Spanyolország tengerpartját 40 kilométer hosszan  lepte el egy olajfolt - jelentette a BBC.

A veszély azonban a viharos idő miatt egyre fokozódik, mivel összesen 77 ezer tonna olajat tároltak a hajóban. Ha a rossz időjárás miatt a megrepedt tanker azelőtt elsüllyed, hogy sikerülne kiemelni az olajat, az minden idők egyik legnagyobb ökológiai katasztófájához vezethet.

Spanyolország északi tengerpartján gyakorlatilag minden tengeri élőlény, de még a vándormadarak nagy része is kipusztulna. Ráadásul mivel a tengerpart mentén élők 60 százaléka halászatból él, hatalmas munkanélküliséggel is számolni kellene.

Eddig az alaszkai partoknál elsüllyedt Exxon Valdez nevű tartályhajó okozta tengeri katasztrófa volt a legnagyobb, most azonban kétszer annyi olaj kerülhet a vízbe.