A jugoszláv külügyminiszter "rémisztőnek" nevezte azt, hogy Magyarország vízumkényszert vezet be Jugoszláviával szemben. Goran Svilanovic a belgrádi BK televíziónak nyilatkozott erről.

Goran Svilanovic szerint Jugoszlávia számára a vízumkényszer bevezetése rendkívüli gondot jelent. Budapest ezt elodázza amennyire teheti, mert érdekében áll az együttműködés Jugoszláviával, de Magyarország 2004-ben belép az Európai Unióba, s emiatt igazodnia kell a schengeni egyezményben foglaltakhoz, ami számára elsőrendű érdek - fejtette ki Svilanovic.

A külügyminiszter szerint megtörténhet, hogy az elkövetkező egy-két évben Bulgária és Románia is vízumkényszert vezet be Jugoszláviával szemben, amennyiben az ország nem növeli nemzetközi tekintélyét, nem teljesíti a határellenőrzéssel kapcsolatos követelményeket, és nem tudja szavatolni, hogy a külföldre utazó jugoszláv állampolgárok biztosan visszatérnek az országba.

Jugoszlávia követelni fogja, hogy állampolgárai egy vagy három hónapra schengeni vízum nélkül beléphessenek egyes európai országokba, de erre csak azután kerülhet sor, hogy Jugoszlávia aláírja az Európai Unióval a stabilizációs és társulási szerződést, amire - Svilanovic szerint - a jövő év végén kerülhet sor.