Hétfőn folytatódott a hágai Nemzetközi Törvényszéken Slobodan Milosevic volt jugoszláviai elnök pere, amelyet a múlt héten a vádlott rossz egészségi állapota miatt felfüggesztettek.

A törvényszék egy horvátországi szerb tanú meghallgatásával folytatta munkáját. A bíróság titokban tartja a - csupán C61-esként említett - tanú kilétét. A C61-es, a horvátországi kommunista szövetség és a horvátországi szerb párt (SDS) egykori tagja leírta, hogy 1990-ben, amikor a horvát nacionalisták hatalomra kerülésekor a horvátországi szerbek hátrányos megkülönböztetést éreztek az oktatás és a nyelvhasználat területén, Belgrádból irányított sajtóhadjárat szította a szerbek elégedetlenségét. A C61-es tanú vallomása várhatóan több napig fog tartani - jelentette az AFP.

Milosevicet népirtással, háborús és emberiség elleni bűntettekkel vádolják. A hágai Nemzetközi Törvényszék 66 vádpontban vizsgálja, mennyiben terheli felelősség a volt elnököt a három balkáni háború - az 1991-95-ös horvátországi, az 1992-95-ös boszniai és az 1998-99-es koszovói háború - számos eseményéért.

November 12-én elnapolták a pert, mert a börtönorvos szerint a 61 éves exelnök kimerült, és túl magas volt a vérnyomása ahhoz, hogy folytatni tudja az eljárást. Milosevicnek komoly szív- és érrendszeri problémái vannak. A betegségnek akár halálos kimenetele is lehet, amennyiben nem követik szigorúan annak a nemzetközi orvoscsoportnak az utasításait, amely júliusban megvizsgálta Milosevicet.

Az orvoscsoport azt szorgalmazta, hogy csökkentsék a vádlott leterheltségét, ellenkező esetben nagy a kockázata a szívinfarktusnak, illetve az agyvérzésnek. November 13-án a bíróság újabb kardiológiai, majd pszichiátriai vizsgálatra adott utasítást. E vizsgálatok eredményéről a per hétfői folytatásakor nem adtak tájékoztatást.

Milosevic leterheltségének az a közvetlen oka, hogy egyedül dolgozza fel a per több tízezer oldalas iratanyagát, nem hajlandó védőügyvédeket elfogadni. Azt hangoztatja, hogy nem jogi, hanem politikai per folyik ellene, és ügyében nem ismeri el illetékesnek a hágai Nemzetközi Törvényszéket; márpedig a védők elfogadásával elismerné a törvényszék legitimitását.