Az iraki légvédelem hétfőn ismét tüzet nyitott az észak-iraki repüléstilalmi övezetben járőröző amerikai és brit harci repülőgépekre Moszul közelében.

Amerikai tájékoztatás szerint a brit-amerikai légi kötelékek a légvédelmi tűzre válaszként célra programozott bombákat dobtak az iraki légtérfigyelő rendszer egységeire, illetve ütegeire. Vasárnap hasonló berepülésre és iraki légvédelmi válaszra került sor. A gépek sértetlenül visszatértek támaszpontjukra - jelentette az AP.

Iraki tájékoztatás szerint a törökországi Incirlik támaszpontjáról felszálló gépek hétfőn polgári célpontokat támadtak. A brit-amerikai járőrök vasárnap Irak déli tilalmi övezetében 120 ezer röplapot szórtak le, amelyek arra szólítják fel az iraki katonákat, hogy ne tüzeljenek a járőröző gépekre.

Az 1991-es öbölháború után az Egyesült Államok és szövetségesei tilalmi zónának nyilvánították az iraki légierő számára az ország északi és déli övezetét. Iraki álláspont szerint a gyakorlatilag mindennapos amerikai és brit berepülések "ellentétesek a Biztonsági Tanács határozataival, kimerítik az állami terrorizmus fogalmát, s agressziót jelentenek Irak szuverenitása és területi integritása ellen".

Az Egyesült Államok az iraki légvédelmi ütegek tüzét az ENSZ BT legújabb, 1441-es számú határozata megsértésének tekinti. Scott McClellan helyettes fehér házi szóvivő közölte, hogy Washington "megfelelő választ fog adni", és lehetségesnek mondta, hogy a BT-hez fordulnak az ügyben.